AKASO Brave 7 LE

AKASO je jedan od onih brendova akcionih kamera koji postepeno gradi portfolio renomiranih uređaja koji su donekle ispod radara u poređenju sa poznatijim markama. Brend kamera koje nude, kako naš narod voli da kaže : “mnogo muzike za malo para”, pre dve godine je na tržište izbacio model o kome će danas biti reči. Zbog loših iskustava sa mnogo zastupljenijim i poznatijim brendovima u Srbiji (takođe mislim na alternative GoPro kamerama), nisam ovom brendu ni pružio priliku do pre par meseci. Hteo sam da ovaj model detaljno ispitam i testiram u svim uslovima kako bih mogao da, nadam se, objektivno i nepristrasno procenim njene mogućnosti u ovom tekstu.
AKASO BRAVE 7 LE
AKASO BRAVE 7 LE
AKASO Brave 7 LE : video, maksimalne rezolucije 4K pri 30 fps, i maksimalne rezolucije fotografija od 20 mp, uz elektronsku stabilizaciju slike, kako proizvođač navodi u “6 osa”, modovima snimanja, poput : Time lapse, Slow motion itd. Ima zadnji ekran na dodir, veličine 2 inča, i prednji displej koji nije na dodir. Oba displeja su u boji, i jedino što mi kod njih smeta je vrlo meka zaštitna plastika koja se lako izgrebe. Sočivo kamere je zaštićeno ovom istom plastikom i s obzirom da je ovo “wear and tear” akciona kamerica slogana #gobeyond, iz serije Brave Series “Extreme sports enthusiasts”, to je ozbiljan propust i moja sugestija je da se ti najvažniji delovi kamere izrade od mnogo izdržljivijeg materijala (setimo se prvih mobilnih telefona i gde je to danas otišlo, do bukvalno neuništivosti spoljašnjeg zaštitnog sloja displeja koji se testiraju bacanjem sa par desetina metara na beton, ili udaraju čekićem, itd.). Kamera ima wifi konekciju preko AKASO aplikacije za mob. telefone, HDMI izlaz, daljinski upravljač za pokretanje snimanja slika i videa koji se može nositi oko ruke i ima izgled ručnog sata. Dve crvene led diode su signal da ste aktivirali snimanje na kameri. Preko ovog upravljača možete slikati i snimati video zapise. Baterija ovog upravljača drži dosta dugo i može se dopunjavati običnim punjačem za android telefone (micro USB). Ima domet od otprilike 1m, što je sasvim dovoljno, ako kameru nosite na glavi ili na pojasu na grudima, ali ako ste je postavili na, recimo, tripod, poput mene (slike ispod), to je nedovoljno.
AKASO BRAVE 7 LE
AKASO BRAVE 7 LE
Kamera ima mnoštvo dodataka za kačenje, navoj u samom kućištu za tripod ili traku za glavu, grudi i sl., što je posebno pogodno jer vam nije potrebno dodatno kućište da biste je ušrafili na nosač. Dolazi sa dve baterije od čak 1350 mAh, (oko 110 minuta prilikom snimanja videa rez. 4K, 30 fps, a na terenu se pokazalo i duže), i ima punjač koji puni obe baterije istovremeno, koji se jednostavno priključuje na klasičan micro USB punjač za android telefone ili se može puniti i preko računara, laptopa već pomenutim kablom odnosno konektorom. Kamera bez vodootpornog kućišta ima IPX 7 standard, (može se potopiti do 1 metar u vodu na 30 minuta bez zaštitnog kućišta. Uz kućište i do 40 metara)… Najvažnije, u pitanju je realna rezolucija, nije interpolacija. AKASO Brave 7 LE ima zaista izuzetan kvalitet slike i videa i odličnu stabilizaciju slike za svoju cenu. Neuporedivo bolju od recimo nekih “flagship” modela brenda Eken, koji su po karakteristikama pandani ovom modelu, a neki i dosta skuplji. ( Eken je prilično zastupljen u Srbiji i imao sam prilike da koristim nekoliko njihovih modela, počev od “entry level” modela do onih najkvalitetnijih).
AKASO BRAVE 7 LE
AKASO BRAVE 7 LE
AKASO Brave 7 LE traži dosta svetlosti, jer inače u uslovima slabijeg osvetljenja, (sumrak ili rano ujutru) ima dosta šuma na slici i videu, što je “boljka” i mnogo poznatijih i skupljih brendova (šum, “noise” se može sanirati u recimo, Adobe Premiere Pro, Da Vinci Resolve i sl. programima za obradu videa. Biće reči i o montaži jer Youtube i Facebook manija postavljanja video snimaka iz lova i ribolova, poprima sve šire i šire razmere u Srbiji). Slika na modelu Brave 7 LE je po defaultu srednje oštrine, prilično zasićena bojama, nešto jačeg kontrasta i svetla od recimo većine GoPro modela. To se može fino podešavati i opcije za video su prilično raznovrsne. Zvuk je dobar, jasan i glasan, ali pokupiće svaki šum iz okoline. Postoji “wind noise reduction” (redukcija zvuka koji proizvodi vetar), međutim, nisam bio zadovoljan tim rezultatima. Međutim, nije ni bilo tako snažnog vetra da to detaljnije i bolje ispitam, jer ne bih ni išao na pecanje po takvom vremenu, tako da to ostaje za kasnije. Kućište kamere je čvrsto, malo ali robusno. Prilično teška kamerica za svoju veličinu. Zaključak je da je akciona kamera Brave 7 LE odličan odnos cena – kvalitet i ozbiljan konkurent višestruko skupljim GoPro i DJI modelima. Skoro su izbacili i novi Brave 8 sa čak 48 megapiksela, videom od 4K pri 60 fps, 8K time lapse modom snimanja, itd. Nadam se da su gore pomenute propuste koje Brave 7 LE model ima, ispravili na novom nasledniku Brave serije namenjene “ekstremnim sportskim entuzijastima”. 
AKASO Brave 7 LE montirana na tripodu
AKASO Brave 7 LE montirana na tripodu

AKASO Brave 8
AKASO Brave 8
AKASO Brave 8
AKASO Brave 8

 

www.akasotech.com

 

 

Nastaviće se…

Autor teksta, slika i videa :

Dragan Milošević

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *