Poop bait – Novo japansko ludilo za basa

Poop, u prevodu sa engleskog… Znate već. I to nije slučajno. Zaista i liči, videćete slike ispod. Kao da se svi sprdaju sa tim basom, jer šta mu sve nisu ovih godina servirali, u kojim oblicima i na kakvim montažama. Čak i otežanja u obliku testisa. Da, dobro ste pročitali. I on (ali i Walleye) je sve to uzimao, onako kako samo on to ume, silovito i u jednom zalogaju. Poop baits su među prvima počeli da forsiraju vodiči na jezeru Biva u Japanu, posebno Takeru Tomimoto. (kliknite na ime, vodi pravo na njegov instagram profil. Uvek kada vidite da je reč u tekstu na ovom sajtu plave boje, u pitanju je link).

 

Jezero Biva je najveće slatkovodno jezero u Japanu, koje se u potpunosti nalazi unutar prefekture Šiga (zapadno-centralni Honšu), severoistočno od bivšeg glavnog grada Kjota. Jezero Biva je drevno jezero, staro preko 4 miliona godina. Procenjuje se da je to 13. najstarije jezero na svetu. Zbog blizine drevne prestonice, reference na jezero Biva se često pojavljuju u japanskoj književnosti, posebno u poeziji i istorijskim izveštajima o bitkama.

Proizvođač ovih silikonaca, japanski “Deps”, dao im je i zanimljivo ime : Cover Scat Stick Bait. Nadimak “poop bait” su takođe dobili po svom izgledu koji neodoljivo podseća na… Znate već šta. Silikonac ima glomazno, teško telo i materijal veoma visoke specifične težine koji ima čak 40% sadržaja soli. Ubrizgavanje soli se vrši zajedno sa osnovnom silikonskom masom čime se celokupna masa meša i sjedinjuje i efekat traje neuporedivo duže, (dakle nije samo dipovan). Uprkos relativno maloj veličini, Cover Scat je težak mamac na štapu i dizajniran je za pecanje bez dodatnog otežanja – weightless. Ima brz horizontalni pad i koristi peraja sa strane (na bokovima tela) za stabilizaciju kako bi imao pravilno držanje tokom putanje vođenja i propadanja, zavisno od tehnike kojom se vodi i montaže.

The Deps Cover Scat
The Deps Cover Scat

 

Zadnja strana ima tako oblikovanu spoljašnost koja daje mamcu istu teksturu i vibraciju kao i recimo silikoncima u obliku raka i sličnim “kreaturama”. Elipsoidnog oblika, džep za sam ugao vrata vormulje i prorez – džep na stomaku omogućavaju lako montiranje i poboljšavaju brzinu i uspešnost kačenja ribe (sa manje ukupne silikonske mase za pomeranje niz vrat udice i oslobođen prostor za nesmetano svlačenje silikonca sa udice nakon kontre), dok drugi džep, tačnije stomak – ispupčenje, na leđima ovog neobičnog silikonca služi kao štitnik vrha udice (u koji se ona ubada, vidite sliku ispod) kako bi se prezentacija u potpunosti zadržala weedless varijantom.

Bez drugih dodataka, Deps Cover Scat Stick mamac se sa lakoćom uvlači i izvlači i idealan je za pecanje na teškim terenima (vegetacija, panjevi, granje…) i prirodnim i veštačkim strukturama kao što su drveće, brane, žbunje i sl. duž obale. Takođe, oblik i montaža ga čine idealnim za tzv. pančing tehniku (probijanje vegetacije prilikom zabačaja).

Proizvodi se u čak 21 dekoru i veličinama 2.5” (8 kom. u pakovanju), 3.5” (6 kom. u pakovanju) i 4” (5 kom. u pakovanju) i cene se za sada kreću od $10.99 za jedno pakovanje.

 

Pored Depsovog Cover Scat Stick bait-a, imamo još jedan “poop bait”. U pitanju je JDM-ov (Japanese Domestic Market) “Fish Arrow Heavy Poop”. Veoma liči na prvi pomenuti model, s tom razlikom što ima drugačiji jedan kraj tela (zaista podseća na raka za razliku od prvog jer ima velika “klešta” koja su tu i da spreče neželjenu rotaciju mamca) i ima manje soli (30%). U pitanju je takođe, kao i kod Deps-ovog modela, tzv. “soft plastic body infused with salt” – ubrizgavanje soli zajedno sa osnovnom masom u kalupe čime se celokupna masa meša i sjedinjuje. Efekat naravno traje neuporedivo duže, (nije samo dipovan – potopljen u kesicu sa nekom aromom i solju). Dužine su 3,6 inča i težine 0,6 oz, (17 grama) što je prilično teško za silikonce ove dužine.  Dostupni su u nekoliko različitih dekora (slika ispod).

 

 

 

 

P.S. Ne zaboravite da basa (ali i bandara i ostale vrste) pridržite i drugom rukom ispod repa, kod stomaka, jer ih možete povrediti ako ih držite samo za donju usnu. Vratite ribu nazad u vodu, kako bi sutradan vi i vaša deca i unuci imali šta da pecate.

 

 

Pećinski čovek, ali pravilno drži ribu !
Pećinski čovek, ali pravilno drži ribu !

 

Bistro i pošteno na vodi !

 

Autor teksta :

Dragan Milošević

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *