MADCAT

Na testu – MADCAT varalice

Pre par dana sam pisao o svojim utiscima o štapu MADCAT GREEN SPIN 2021, kao i Quick 3 mašinici iz DAM-ove nove serije u veličini 5000 (o kojoj će detaljnije biti reči u posebnom tekstu i koja će biti podvrgnuta još nekim testovima), dok su varalice koje su bile na meniju, takođe MADCAT iz poslednjih serija, aktuelnih u katalogu za tekuću 2021. godinu, i to razne kašike, leptiri i vobleri koje sam odabrao u odnosu na teren na kome sam planirao da lovim. Jasno, kompletna postavka namenjena somu, mada sam siguran, da ni jednu varalicu iz MADCAT asortimana ne bi odbila ni štuka, naprotiv. Dovoljno je pogledati tip, ergonomiju i dekore tih varalica i zaključak se nameće sam. Sve varalice koje sam držao u rukama su zaista izuzetnog kvaliteta i svaka za sebe donose nešto novo, sa čim se ranije nisam sreo. Udice na MADCAT varalicama su posebna priča, i to su ili tkz. A-Static (antistatičke) ili “obične” trokrake ali 6X strong (6 puta jače u odnosu na uobičajene, standardne te iste veličine i minimalno 2/0, ili veće) što se odmah i vidi po debljini žice. Split ringovi poput onih kojima povezujete ključeve stana, virble robusne, sa debelim cilindrom i žicom koja se lako okreće. Lično, više poverenja imam u te “old school” varijante nego novije modele sa kugličnim ležajem. “Keep it simple” kada je som u pitanju. Kada naiđe pravi, sve je na strahovitom udaru, počev od udice, ringa, kopče, pomenute virble (ako je ima), konca ili najlona, sve do štapa i mašinice… I jedno nepisano pravilo koje sam, kao vrlo mlad, naučio od jednog starijeg ribolovca : “Što manje čvorova”. (dakle, “Keep it simple”, again). DAM Madcat A-Static Twin Turbine Spoon je priča za sebe. Robusna, dupla kašika koja se za sad, proizvodi samo u dva dekora Firetiger UV i Glow in the dark (obe varijante su UV osetljive i “emituju” svetlost u mraku) i težini od 110 grama. Pravi teškaš, debelih ploča od kojih je prednja perforirana radi dodatnog akustičkog efekta ali i efekta na strujanje vode kroz šupljine i između ploča (“potpis” u vodi koji ostavlja za sobom).

DAM Madcat A-Static Twin Turbine Spoon
DAM Madcat A-Static Twin Turbine Spoon

Udice vel. 3/0, pomenute A-Static. Termin “A-Static” MADCAT prvi put uvodi katalogom za 2019. godinu i radi se gumenoj presvlaci udice (vrh je slobodan) koja treba da anulira statički elektricitet na površini metala na koje su receptori u somovim brkovima naročito osetljivi, što je i dokazano naučnim studijama. Međutim, ove kašike su celom površinom presvučene istim materijalom ! Som, kao predator na vrhu slatkovodne lestvice, se ne može pohvaliti nekim vidom, ali mu zato receptori za ukus, (tkz. hemoreceptori ili hemosenzori koji transformišu hemijsku supstancu prisutnu u vodi, (recimo krv), u biološki signal koji dalje utiče na ponašanje soma), zatim za temperaturu, pokret (bočna linija pored ukupno 6 brkova), i naravno, ono po čemu je od svih riba najspecifičniji, njegov sluh. Som, kao vrsta ima jedan “sistem organa” koji se zove Weberian apparatus (još i Weberian ossicles) a koji je zapravo veza mehura i unutrašnjeg uha. Som izuzetno dobro čuje vrlo široku lestvicu zvukova u odnosu na većinu slatkovodnih riba. Možda smo time malo rasvetlili misteriju njegove reakcije na bućku ali i na pad upravo kašikaste varalice na površinu vode. (s obzirom da je pločastog oblika i široka). Verovatno pored specifične vibracije koju ima, upravo u tome i leži tajna njihove uspešnosti u lovu soma. Sama kašika nije za sve terene i prava priča bi bila da se radi u težinama od recimo 20-ak do 80 i kusur grama, ali ako je pri ruci imate u dubokoj, jakoj vodi, držite čvrsto rukohvat i budite uvek na oprezu… DAM Madcat A-Static Turbine Spoon, kašika znatno uže forme od gornjeg Twin-a, 20 grama lakša, proizvodi se takođe u samo dva dekora Firetiger UV i Glow in the dark i samo u težini od 90 gr. Takođe nosi oznaku A-Static.

DAM Madcat A-Static Turbine Spoon
DAM Madcat A-Static Turbine Spoon

Opet šteta što nemaju i lakše u ponudi. Opremljena istim A-Static 3/0 udicama, snažnim split ringom i virblom, ovaj model je pogodan za brži tok i, iako lakša, nešto se dalje zabacuje od Twin Spoon-a, zbog aerodinamičnijeg oblika. Dok Twin Spoon ljulja lagano, Turbine Spoon sa pravom nosi naziv turbina. Sastoji se od jedne debele ploče, perforirane samo pri dnu. (da je celom površinom izbušena, obzirom da ima samo jednu ploču, sporije bi propadala i imala bi drugačiji rad u vodi). I jedna i druga kašika su po katalogu “sinking” (tonuće, što je i logično, jel) i telo im je presvučeno tj. prefarbano gumenim premazom. (dok ovo pišem, da bih vam dočarao kakav je osećaj ovih kašika i A-Static udica, na dodir, na pamet mi prva pada mašinica Spro Passion, koju je verujem držalo u rukama 99% domaćih ribolovaca a na nju pecalo bar 70%). DAM Madcat Big Blade Spinner, velika leptirasta varalica, težine 55 grama, proizvodi se u 8 dekora : Glow in the dark, Fluo Green, Pearl White, Goldfish, (nose udice 3/0), Pink, Fluo Yellow, Green i Firetiger (nose udice 2/0). Rebrasto telo, debela snažna žica tela, leptir krilo široko, ali sa špicastim krajem, (poput “vrbovog lista”).

DAM Madcat Big Blade Spinner
DAM Madcat Big Blade Spinner

Ima veoma jak rad u vodi i oseća se na štapu gotovo poput nekih modela glavinjara.  Udica je sakrivena u silikonskoj suknjici koja samo doprinosi atraktivnosti ove, i inače, veoma lepe varalice. Garantujem svojim 35-godišnjim iskustvom da ni jedna štuka, pored soma, ne bi ostala ravnodušna na ovu varalicu. (pitanje je samo terena jer je teška, ali duboka jezera, delovi reka…) Zbog težine se odlično zabacuje, daleko leti i ne uvija se i ne mrsi u letu.

DAM Madcat Big Blade Spinner
DAM Madcat Big Blade Spinner

Za ovaj prvi deo testa, za kraj ostavio sam verovatno najrobusniji vobler koji sam ikada koristio, koji trese kao Sebila od 50-60 gr, odlično se zabacuje, i vrlo je lep i realističan sa puno detalja. MADCAT Tight-S Shallow i Tight-S Deep. Radi se u dve varijante, Shallow (plitkoronac) i Deep (dubokoronac). Obe varijante su tkz. Floating – plivajuće (zabacite i on pluta na površini vode dok ne počnete da motate, što je pun pogodak kad se som kupa daleko od obale). Plitkoronac ide do 1m dubine, dubokoronac do 5 metara. Dugi su 12cm i obe varijante imaju veoma glasne kuglice u telu. Ima ukupno 5 dekora : Candy, Rudd, Perch, Firetiger i Glow in the dark.

DAM Madcat Tight-S Shallow
DAM Madcat Tight-S Shallow

Udice su obične 6X Strong trokrake, nisu A-Static, veličine su 2/0, što je sasvim dovoljno. Plitkoronac je težak 65 gr, dubokoronac 70gr. Na sporije povlačenje dobija široke zamahe bokovima i grabi više vode i obrnuto. Smatram da se ovim arsenalom može pokriti ogroman broj situacija na vodi, i apelujem na DAM da u sledeći katalog uvrsti i lakše somovske varalice i još koji dekor više.

DAM Madcat Tight-S Deep
DAM Madcat Tight-S Deep

O sluhu soma, u tekstu, korišćena doktorska disertacija Mag. Walter Lechner-a, sa Univerziteta u Beču : “Hearing in catfishes: Ontogenetic development, acoustic communication and albinism (Hören bei Welsen: Ontogenetische Entwicklung, Lautkommunikation und Albinismus)”, koju možete prelistati i preuzeti na linku : https://core.ac.uk/download/pdf/11593922.pdf

Autor teksta: Dragan Milošević
www.sportskiribolov.com

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *