DAM QUICK 3 FEEDER

QUICK 3 FD FEEDER – mašinica “2 u 1”

Prošlo je poprilično vremena od kako je novi Quick ugledao svetlost dana i kako je šaranski program pod podbrendom MAD bio uvek jak, sa širokom paletom štapova i mašinica, program za belu ribu, takmičarci (ili direktaši, kako ko voli) ali i fider program, štapovi i mašinice i sitna oprema je uvek bio negde u zapećku, sa svega par modela, slabije reklamiran, gotovo nezapažen, dok je prednost davana, pre svega pomenutom MAD, ali i EFFZETT i MADCAT programu. DAM je od 2019. odlučio da to promeni, najpre kompletnom rekonstrukcijom QUICK-a a zatim i pomenutim delom opreme za ribolov bele ribe, pre svega sve više popularnom fideru, dodavši nove DETEK modele o kojima će posebno biti reči. Koncepcija QUICK-a nije narušena, osnovna ideja projektnog menadžera, Roberta Valkenera, da postoji 10 modela koji neće imati “zbunjujuća imena” već samo redne brojeve u svom nazivu je zadržana s tim što je uz redni broj mašinice dodato “FEEDER”, kako bi ribolovci znali da je u kutiji mašinica za tu tehniku ribolova.

DAM QUICK FEEDER

Nakon dobrog iskustva sa Quick-om 3 prilikom testiranja MADCAT-ovog Green Spin-a, nije bilo dvoumljenja u mom izboru modela mašinice. Razlika koja između fider i klasičnog modela Quick-a 3, odmah upada u oči jeste plitka fider špulna. Špulna jeste plitka, ali ne previše, (prava reč je “plića” u odnosu na običnu) sasvim dovoljno da recimo u veličini mašinice 3000 ili 4000 imate mesta za nekih 100 metara konca 0,15 mm, pa i debljeg ili najlona 0,20, 0,25, (pa i nešto debljeg), bez problema. Špulna ima prsten protiv prolizavanja najlona, što je odlična stvar a za nivelaciju špulne, dobijaju se 3 podloške u maloj kesici, kako bi dobili što bolje slaganje, iako i ovako “default” slaganje najlona i konca liči kao da mašinica ima tzv. “wormshaft” (beskonačni vijak) u mehanizmu. Ova mašinica je po meni, pravi 2 u 1 model i iako je DAM namenio za fider ribolov, poslužiće itekako i za varaličarenje ili pak ribolov na plovak ili klasičnu, lakšu dubinku.

DAM QUICK FEEDER

Uporedio sam i šeme delova klasičnog Quick-a 3 i Feeder modela i po njima oba modela imaju isti broj delova i iste delove, sem naravno, pomenute špulne. Pitanje je da li će se ova špulna prodavati zasebno jer bi to moglo da znači gubitak interesovanja dela tržišta za sam model, ( kako je u pitanju isto telo mašinice, jel ) iako bi bilo stvarno dobro da se može kupiti pa da uz klasičnu špulnu, imamo i nju, i onda time dobijemo pravi “2 u 1” model, mada podvlačim, i ovako je potpuno upotrebljiva za većinu tehnika na našim vodama, bez ikakvih problema. Kao i njen prethodnik, obični Quick 3, i ovaj model je jak, utegnut i glatkog rada koji je mene i privukao kod njega, ali koji i ne čudi, jer ona ipak ima 9+1 ležaj i vrlo je precizne izrade.

DAM QUICK FEEDER

Ono što je u planu sledeće, jeste test na terenu i to prvo fider tehnikom jer je za to i namenjena a onda i varalicom i varaličarskim štapom, kašikama, leptirima, voblerima i džigom silikonskim varalicama. Zatim, da proverimo da li je i “pod haubom” sve na broju kao što šema kaže i kakav je Quick 3 Feeder, zapravo unutra. Interesuje me raspored ležajeva, kako je rešena oscilacija špulne, kvalitet materijala, pre svega pogonskog zupčanika, koji je “srce” svake mašinice, zatim piniona, ali i gonjenog zupčanika, ležajeva, osovine, bloka oscilatora, itd. Da li su ti delovi samo liveni ili i mašinski obrađeni i kako, koliki su “luftovi” i gde (luftovi će nam dati zaključak o preciznosti izrade ali i neku predikciju o radnom veku mašinice, jer su za to pored kvaliteta upotrebljenih “sirovina” i tehničkih rešenja, važni upravo i ti luftovi, tj. preciznost izrade mehaničkog sklopa).

DAM QUICK FEEDER

Zaključak je da je ovo vrlo upotrebljiva, univerzalna mašinica, (osim za one varaličare kojima smeta natpis “FEEDER” na špulni, a verujte ima i takvih i to mnogo, mada i za to postoji rešenje, ali otom potom), snažna i utegnuta i vrlo lepa na oko. Ono što je još važno da se pomene jeste cena u odnosu na klasični model koja je ista. Dakle, klasični Quick 3 i Feeder model, u istoj veličini, imaju istu cenu. Vrlo primamljivo za fideraše koji će, uz pomenute nove modele fider štapova, imati pravi komplet za naše terene. Inače, DAM je odlučio da fider modeli budu do Quicka 4, te imamo Quick 1 Feeder, Quick 2 Feeder, Quick 3 Feeder i Quick 4 Feeder.

DAM QUICK 3 FEEDER

To i jeste logično, jer od Quicka 5 kreću zaista samo specijalizovani varaličarski modeli, da ih tako nazovem, pomenuta 5-ica, Quick 6, i Quick 7 (iako ih u manjim veličinama koriste i na bolonjezima, jer su lagane, brze i imaju lepo slaganje najlona i vrlo fin rad a neki i na fiderima). Da prva 4 modela DAM nije predvideo samo za varalicu već za sve tehnike od plovka, ultra light-a do varalice i dubinke govore i veličine u kojima se prva četiri modela Quick-a proizvode, a to je od vel. 1000 do 8000. Poslednja tri modela Quick 5,6 i 7 se proizvode u veličinama 1000 do 4000. Uskoro test ove mašinice na terenu i otvaranje kućišta da vidimo kakav je Quick 3 Feeder ispod haube i da vam pokažem kako da sami brzo rasklopite i podmažete svog mezimca. Pozdrav svima i bistro !

DAM QUICK 3 FEEDER

 

(Slikano u mom rodnom gradu, Smederevu, u tvrđavi).

Autor teksta: Dragan Milošević
www.sportskiribolov.com

1 thought on “QUICK 3 FD FEEDER – mašinica “2 u 1””

  1. Pingback: DAM DETEK Method Feeder i Quick 3 Feeder - NA TESTU !

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana.