MADCAT GREEN SPIN

Na testu – MADCAT GREEN SPIN 2021

Listajući katalog, i upoređujući nove Green i Black Spin modele, pre nego što sam se konačno odlučio za kupovinu, razlika između njih, koja odmah upada u oči je rukohvat, koji je kod nove BLACK SPIN serije nešto duži nego kod prethodne i presvučen je tkz. „shrink tube“-om, (preko EVA pene) dok je halter otvoren na blanku za bolji osećaj udarca ribe ili u slučaju da džigujete, vertikališete i sl. da bolje osetite dešavanja sa varalicom i dnom. Halter je proizvod kuće SEAGUIDES, i nosi naziv SeaGuide® XSS reel seat.

DAM Madcat Green Spin

Iako se u katalogu o tome ne govori, MADCAT-ovi provodnici su takođe proizvod iste firme. (I kod Green Spin modela, takođe SEAGUIDES dok je njegov halter FUJI) I to je praktično, sem boje blanka jedina razlika između ova dva modela. Oba štapa su izrađena od kvalitetnog 24-tonskog karbona, prilično debelih zidova, sa tkz. Put over spojem nastavaka, koji duboko naležu jedan u drugi i nema lufta, konus je idealno obrađen. Provodnici pomenute kuće SEAGUIDES, su dvostopalni, masivnih ramova, široki, te je izbačaj i sa debljim, krućim koncem izuzetno dalek i bez preteranog naprezanja kod zamahivanja. Štap je odlično izbacivao lagane Effzett-ove kašike 16 gr, 22 gr, meni omiljene Scales i Twin Spoon, i njima je prvo i isproban.

DAM Madcat Green Spin

Kako je Dunav na terenu gde sam štap testirao bio dubok i jak, prešao sam na teže kašike 45gr i 60gr koje je vodio bez imalo mučenja. Samo da napomenem, konac na mašinici je 8 nitni MADCAT-ov debljine 0.35, drečavo zelene boje (proizvodi se u kalemima od 270m, i nosi oznaku “Highly visible”, što zaista i jeste) i zove se MADCAT 8 Braid. Jednostavno, nisam našao nešto tanji a dovoljne snage, ali nisam imao problema ni sa ovom debljinom i brzo sam se navikao. Srećom štap ima široke provodnike, konac je zaista skoro idealnog okruglog preseka i izuzetno gladak, te sa punom špulnom mašinice Quick 3 u veličini 5000, je sve bilo kako treba i kod zabacivanja i kod namotavanja konca (Quick 3 me je prijatno iznenadio jer je slagao kao da ima wormshaft). Kad sam već kod konca, samo da napomenem, ne gubi boju i ostao je gladak i mastan (voda nije isprala fabrički premaz). Znajući kakve panjeve ovaj teren ima, bez razmišljanja sam uzeo za predvez MADCAT Ultra Soft Mono Leader, monofil debljine 1 mm, nosivosti 50 kg. i pustio nekih 1,5 m dužine, te vezao snažnu kopču na kraju.

madcat green spin

Šetajući obalom i probijajući se kroz granje i već olistalu i procvetalu šumu, nailazim na teren sa većom dubinom i virovima, te stavljam najpre Madcat A-Static Twin Turbine Spoon, (110 grama) i ubrzo je kačim za nešto ali je srećom i otkačinjem. Uzimam lakšu, užu, običnu Turbine Spoon kašiku koju zabacujem uz obalu i vučem je duž nje, na nekih 5 metara otprilike i ne dozvoljavam joj da propadne prebrzo.  MADCAT GREEN SPIN

  Karbonac ove težine, sa Fuji / SeaGuides opremom i ovako dobrog balansa (sa Quick-om 3, u vel. 5000, težine 355 gr, tačno na sredini gornjeg dela rukohvata) za ovaj novac se teško može naći. Štap je oštar, tvrd ali ne i prekrut, i poluparabolične je akcije. Realno obeležen, u smislu težine bacanja.  Posmatram prirodu… Zalazak sunca, ptice na nebu u daljini, i voda… Tiha, duboka i jaka. Reka za poštovanje, reka na kojoj sam odrastao, moj Dunav.

DAM Madcat A-Static Twin Turbine Spoon

Nakon kraćeg odmora i kafe, uzimam one voblere sa zvečkom, MADCAT Tight-S Shallow. Težine su 65 gr, imaju veoma snažnu vibraciju, i vrh štapa podrhtava dok ih vodim, (imate sličan osećaj kao da vodite glavinjare) ali GREEN SPIN sve odrađuje bez muke. Ovi vobleri idu do nekih 2m dubine i imaju širok rad, široke, snažne zamahe bokovima, te uz stvarno glasne kuglice u telu, ne sumnjam da bi isprovocirale šta god da im se nađe u blizini. Vrlo su lepi uživo, sa velikim, realističnim 3D očima, snažnim telom od poliestera, i lepo obojeni. Kod sebe sam imao dekore Perch i Glow in the dark. Debeli split ringovi velikog prečnika i jake, debele trokrake bez A-Static premaza koji ovim voblerima zaista i nije ni potreban. Daleko se zabacuju i ne mrse. Prava stvar za prave ribe, rekoh sam sebi…

DAM Madcat Tight-S Shallow

Leptiri Big Blade Spiner, u dekorima Fluo Yellow i Pink, težine 55 gr su prave male turbine pod vodom. Imaju snažnu vibraciju i prilično brzo tonu. Atraktivnosti dodatno doprinose silikonske suknjice koje pokrivaju moćne trokrake… Ne sumnjam da im i krupna štuka ne bi odolela, takođe. Dakle, štap se bez problema izborio sa varalicama počev od 16 gr pa do čitavih 110 gr koliko su bile teške one Twin Turbine kašike, i to u vrlo dubokoj, jakoj vodi. Zabacivanje, vođenje, uz snage za kontru i ispumpavanje u dubljem i jačem delu toka (velika rezerva snage u donjištu štapa koja se ne oseća na suvom, dok štap ne proradi na pravoj ribi)…

DAM Madcat Big Blade Spinner

Iznenadio me je i novi Quick 3, za vel. 5000, po katalogu težak svega 355 gr., i prenosa 1:5,1, imao je vučnu snagu za sve pomenute varalice, odlično slaganje, snage na pretek u borbi. Dril mikropodesiv, tečan, bez poskakivanja. Veličina 5000 ima onaj okrugli tkz. “Power” knob od tvrde crne EVA pene koji je vrlo udoban, odlično leži u ruci i vrti se na 2 ležaja. Quick 3 ih ukupno ima 9+1, čak 3 kom. više od Quick-a 4, koji je samo par grama lakši i ima po katalogu nešto jaču kočnicu sa karbonskim diskovima. (ali je i nešto skuplji).

DAM Quick 3 FD

Green Spinom se može i džigovati, iako mu to nije namena. Po ovim varalicama rekao bih da je za neko udobno džigovanje, bar za mene, gornja granica oko 60gr plus somovski šed ili tvister, a kad mora i više. Donja granica pak, možda i najsubjektivnija stvar kod džigeraša, umnogome zavisi, i od debljine konca i terena na kome se lovi. (pesak, mulj, kamen, nije nikako isto). Sa tanjim koncem od ovoga koji sam ja imao, dao bih mu, kao neki donji prag osetljivosti, između 12 i 18 gr. (sa tanjim, “smuđaroškim”, možda i manje, no to mu nije namena, kao što rekoh). Ostaje još i to da se proveri, ali to ipak ostavljam vama, ako vam ikada uopšte i bude trebalo pored onakvog arsenala varalica za soma koje MADCAT ima u aktuelnom katalogu za tekuću 2021. godinu.

MADCAT

 

 

Autor teksta: Dragan Milošević
www.sportskiribolov.com

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *