DAM Quick 10

What happened with DAM Quick 10 ?

 

Robert Valkeneer, čovek koga smo više puta pominjali, bivši menadžer američkog Penn-a, (Brand Product Manager Sep. 2011. – Nov. 2015.) našao se kao “product manager” DAM-a još u aprilu 2017. god. Kako kaže : “As a Product Manager I am responsible for the development of Quick reels within DAM. This means developing the right product for the right price and market.” (kao menadžer proizvoda tj. proizvodnje, ja sam odgovoran za razvoj DAM-ovih Quick-ova. To znači razvoj pravih proizvoda po odgovarajućoj ceni i za odgovarajuće tržište.) I kako je bio uspešan u svom poslu, februara 2018. godine postaje “Head Of Product Development” (vodeći, glavni u razvoju proizvoda). Njegova osnovna ideja bila je novi Quick, savremeni Quick. Quick ponovo broj 1. Nova tehnička rešenja, nova tehnologija i samo 10 modela. Deset mašinica rednih brojeva u nazivu, počev od Quick-a 1, koji je “entry level”, grafitnog kućišta, 4 ležaja, aluminijumske ručice i aluminijumske špulne, mašinica DAM QUICK 10 univerzalne namene, i veličina od 1000 do 8000, koja je do sada, iako “entry”, vadila somove dvometraše širom Evrope, pa sve do Quick-a 10, full metal mašinice sa 12 ležaja, SW modela (Salt water – za morski ribolov, zaštićena od ulaska morske vode) sa karbonskim diskovima kočnice, snage čak 25 kg za vel. 6000, čija se ručica navijala u pogonski zupčanik, sa čelikom i mesingom u pogonu, kod koje je sve CNC rezano, počev od kućišta iz jednog komada aluminijuma, glavne čelične osovine, do zupčanika… Pobednik u “Runner Up” kategoriji, (novitet) 2019. godine na EFTTEX-u u Briselu, Quick 10 je privukao ogromnu pažnju. Mašinica koja neodoljivo podseća na Van Staal-ove modele, takođe i po tehničkim karakteristikama i slične snage, po šemi i slične konstrukcije a duplo jeftinija. Bio je to preko potreban model DAM-u i njegovim obožavaocima.

dam quick 10 with line
DAM QUICK 10

 

Te 2019. godine su krenule pompezne reklame o novom Quick-u 10, gde su uz mašinice i Nemci kao nacija opisani kao uspešni, veliki borci, inženjeri, sportskog duha ali koji nađu vremena i za zabavu (što oni nesumnjivo i jesu, da se razumemo). Zatim je zaštitno lice DAM-a, i to pre svega MADCAT-a, Jakub Vagner imao jednu nezapaženu epizodnu ulogu u čitavoj priči oko reklame, ali dovoljnu, jer jednostavno, Quick 10 je reklamirao sam sebe i privlačio dovoljno pažnje i bez potrebe za reklamnim posterima, spotovima i influenserima, tj. ProStaffer-ima. Bacio je senku na ostale modele, među njima i na Quick 7, koji je do pojave nove “desetke” bio Quick-ova perjanica i top model, (što i dalje jeste) a onda je iznenada nestao. U katalogu DAM-a za 2020. postoji, dok u tekućem za 2021. god. više ne. Šta se desilo sa Quickom 10 ? Nema ga u prodaji, osim ponegde kada naleti koji komad na nemačkom eBay-u, a i to se dešava sve ređe i ređe. Našao sam ga, doduše, u Hrvatskoj, ako je verovati onom “In stock” na sajtu, jer često se ispostavi da takvog modela nema, ali su “zaboravili da ažuriraju stanje na sajtu”. Cena varira od oko 420 do 480 eura, u zavisnosti od veličine mašinice. Inače Quick 10 se proizvodio u 4 veličine : 3000, 4000, 5000 i 6000 i paradoksalno, bio je bržeg prenosa u većim veličinama. (vidi tabelu).

Tabela osnovnih tehničkih karakteristika Quick-a 10 iz DAM-ovog kataloga
Tabela osnovnih tehničkih karakteristika Quick-a 10 iz DAM-ovog kataloga

 

dam quick 10 with line
DAM QUICK 10

 

Po razlici u težini, prenosu i snazi kočnice, reklo bi se da su veličine 3000 i 4000 imale isto telo, s tim što je 4000 imala nešto veću (dublju) špulnu, (primala je samo 40 metara više najlona iste debljine) i verovatno i širi rotor par milimetara. Da ponovim, i rotor je bio izrezan iz komada aluminijuma, za razliku od “Sedmice”, “Šestice” itd. gde je rotor od grafita. Da li će se “Desetka” vratiti na scenu ili ne, ostaje veliko pitanje. Zašto je DAM naprasno povukao iz kataloga i prodaje ? Zašto posle EFTTEX-a, onakve pompe i pažnje ? Ovakav model je potreban ne samo za morski ribolov, već pre svega teški slatkovodni, gde na žalost ni jedan od postojećih Quick-ova nije ove snage i karakteristika i ne može joj parirati. Ovo je model za kojim MADCAT-ovci i naše somdžije žude, od teškog varaličarenja onim njihovim kašiketinama, leptirima i voblerima od 100 grama, našim glavinjarama, do stacionarnih tehnika : klasičnom dubinkom, velikim živim ili mrtvim mamcima, razvlačenjem, bovom, kranom, bućkom itd. Quick 10 je prava mašina za MADCAT-ove 300 gramce i jače modele. Royal je bio otprilike ove snage i sličnih karakteristika, mada se on proizvodio i u monstruoznoj veličini 9000, zatim Quick Victor, itd. Quick 10 je jednostavno potreban evropskim ribolovcima. DAM već dugo vremena nema pandana pomenutim mašinicama u svom asortimanu. Nedostaje pravi, potpuno metalni “teškaš” u svega par veličina, kojim bi pokrio teško varaličarenje i stacionarne tehnike ribolova.

DAM QUICK 10
DAM QUICK 10

 

DAM-u ipak nije prvi put da iz svog asortimana povlači popularne modele i delove opreme, a do sada su to uglavnom i češće bili štapovi, ali ovog puta se to desilo sa mašinicom. Nama ostaje da verujemo da će se misteriozna “Desetka” vratiti na scenu i pomrsiti konce i Valkeneerovom nekadašnjem Penn-u i zadati par ozbiljnijih udaraca čak i Van Staal-u. Tu pre svega mislim na odnos cena – kvalitet u odnosu na pomenute mašinice. Ako je ne vrate, neka nam naprave neku novu. Istu takvu. Quick 11, ime nije bitno. Možda sa malo nižim prenosom, ispod 1:5,0 (manji prenos = veća vučna snaga i obrnuto) i malo manjom težinom, ali i ne mora. Ne treba nam kočnica od 25 kg. Dovoljna je i upola slabija, i više je nego dovoljna za bilo kog soma. Ni 12 ležaja nam ne treba. U ovakvom kućištu i 6 je dovoljno da pokrije sva “kritična mesta” u mehanizmu. Mada, i ovakva kakva je trenutno, ne bi se bunili da dobijemo istu. Osim ako ne bude skuplja, naravno.

 

DAM QUICK 10
DAM QUICK 10

Još jedno pitanje za kraj : Robert Valkeneer, “product manager” DAM-a, je najavio ukupno 10 modela Quick-ova, koji će se jednostavno zvati po rednim brojevima. Veći broj u imenu – viša klasa mašinice, to je već svima jasno. Kad će ta 8-ica ? Devetka ? Sa Quick-a 7 su prebrzo prešli na Quick 10. Možda i u tome leži deo razloga za povlačenje ovog modela. (dok traje razvojni proces Quick-a 8 i 9, ispitivanje potreba tržišta, reklama itd.), a možda je to samo moje naivno razmišljanje iz ugla potrošača, običnog ribolovca. Svendsen sport je ipak preveliki igrač da bi ga uvek mogli razumeti i predvideti njegove poslovne poteze, pogotovo sada u periodu pandemije. Ispod je kraći video snimak Quick-a 10, na Youtube kanalu portala “Sportski Ribolov”. Like & Subscribe & Share, jer ubuduće će biti još ovakvih videa ali i nagradnih igara u kojima ćemo poklanjati deo opreme koju testiramo ! “UHVATI & PUSTI” i Bistro do sledećeg čitanja !

 

 

 

 

Autor teksta: Dragan Milošević
www.sportskiribolov.com

 

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *