Svetski rekord – 285 cm – MADCAT Pro Staff Alessandro Biancardi (ITA) – reka Po

 

„Zdravo svima, ja sam Alesandro Bjankardi iz tima MADCAT ITALIJA, i ovde sam da drhtavim glasom i očima punim radosti opišem šta se dogodilo pre samo nekoliko dana, posle 23 godine intenzivnog lova na soma!
Sve je počelo kao običan dan pecanja, otišao sam na veliku reku Po. Pre odlaska proverio sam čvorove, kuke, svaku vezu, jer sam izuzetno pedantan. Uvek moram da budem 100% siguran da je sve na mestu ako riba iz snova odluči da zagrize moj mamac.
Bio sam sam na svom čamcu, nivo vode je počeo da opada nakon velike poplave, odlučio sam da pecam tehnikom spinninga pa sam počeo da bacam mamac u mutnu vodu… Ranije sam ribolov počinjao najčešće voblerima da shvatim da li je riba aktivna ili ne, ali ovog puta sam imao drugačiji osećaj i počeo sam sa #SavageGear #CannibalShad-om na udici 12/0 (40 grama) jig glavi.
U tišini sam prišao prvom mestu i nakon nekoliko zabačaja osetio sam snažan udarac, riba je stala nekoliko sekundi pre nego što je krenula u veoma komplikovanu borbu, između jakih struja i mnogo potopljenih prepreka. Mirno sam uspeo da se izborim sa onim što sam osećao da je praistorijska riba. Pratio sam ga 40 beskrajnih minuta, kada je prvi put isplivao na površinu, zaista sam shvatio da sam zakačio čudovište, adrenalin je počeo snažno da pumpa i strah od gubitka pa umalo nisam počeo da paničim, bio sam sam pred najvećim somom ikada viđenim za 23 ove godine.
Pokušao sam 2-3 puta da ga uhvatim za vilicu, ali i dalje je bio prejak, odlučio sam da uđem u plitku vodu pokušavajući da ga iskrcam sa obale i nakon nekoliko pokušaja uspeo sam!
Vezao sam ribu da se oporavi od duge borbe, a onda sam odjednom shvatio da čamac nije usidren, i da se udaljava u struji, bio sam primoran da plivam da ga povratim sa svim svojim stvarima.
Pozvao sam prijatelja Marka da dođe do mene i da upozori momke u blizini VELS-CAMP AM PO, bio sam siguran da je riba koju sam ulovio posebna, ali nisam ni slutio šta će se dalje desiti kada smo merili ribu. Pod nepoverljivim očima mnogih ribolovaca, merač se zaustavio na 285 cm, bio je to novi SVETSKI REKORD !
Bio sam veoma radoznao u vezi sa težinom, ali sam se plašio da ga ne povredim pa sam odlučio da ga bezbedno pustim nazad, nadajući se da bi to drugom pecarošu moglo pružiti istu radost koju je pružio meni.”

Alesandro Bjankardi iz tima MADCAT ITALIJA

 

 

Preveo :

Dragan Milošević

 

 

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *