Kako prepraviti običan plovak u klizeći

 

               Često sam bio u situaciji da u ribolovačkoj radnji ili torbi svoje ribolovačke opreme zateknem strašan plovak koji mi odgovara zbog oblika, boje, nosivosti, mogućnosti ubacivanja svetleće ampule umesto gornje antene, itd. ali ne i načina montaže. Naime, tamo gde bih pecao njime, dubina je preko 2,5 – 3 metra, pa je nezgodno zabacivati nešto kraćim štapovima (iako nije nemoguće) a i okolno drveće i rastinje stvara problem.

Ako sam okružen krošnjama drveća, pogotovo ako me one natkrivaju, zabacivanje ovako podešenom dubinom sa klasičnim plovkom koji se montira provlačenjem najlona kroz žičanu vođicu na telu plovka a zatim i kroz silikonski bužir koji se navlači na donju antenu, praktično je onemogućeno. 

Zato sam kopirao rešenja klizećih plovaka na koje sam u svojoj ribolovačkoj karijeri nailazio. Od žice promera 0,5 do 0,8 mm naprave se kleštima i šrafcigerom dve dodatne vođice najlona, kao na slikama.

Jedna manjeg prečnika koja se uvlači u telo plovka na onom mestu gde se završava glavna, jarka boja koja treba da bude iznad nivoa vode kad se montira otežanje, i često je od ostatka plovka odn. druge boje, najčešće neke neutralne poput crne, braon, zelene itd. odvojena belom linijom.

Upravo je to mesto gde se ubada prva, manja vođica.  (ukoliko ona već ne postoji na plovku). Ako plovak nije u ovim bojama, već je jednobojni ili u nekoj drugoj kombinaciji, mesto prve, manje vođice je otprilike prva četvrtina ili petina plovka, što zavisi od njegove veličine i oblika, i naravno, od toga koliko želite da plovak viri iznad vode, mada se finim podešavanjem otežanja taj nivo uvek može nivelisati.

Druga vođica većeg prečnika koju možete napraviti od nešto deblje žice, promera do 0,8mm, montira se na kraju plovka, na mestu gde izlazi donja antena na koju se inače navlači silikonski bužir.

Ta donja antena se odseče kleštima ili jačim makazama skroz do njenog korena. U telo plovka se uvuče veća vođica koja treba  da bude u osi sa gornjom vođicom, kako bi najlon nesmetano prolazio kroz obe.

Oba mesta se prelakiraju običnim lakom za nokte ili lakom za drvo. Pre toga možete kanuti i kap super lepka, samo vodite računa da plovak nije od stiropora jer će ga agresivni super lepak istopiti.

Žičane vođice najlona napravite tako da omča kroz koju prolazi najlon ima neki ugao od 60 do 90 stepeni sa žicom koja se ubada u telo i uvucite je u telo plovka pod sličnim uglom stepeni, kako se ne bi lako izvukla.

Gornja vođica najlona je više opterećena od donje prilikom zabacivanja ali i zbog udara o stoper na najlonu, koji je neophodan rekvizit kod montaže i sistema sa klizećim plovcima.

Stopera ima raznih, od silikonskih do stopera od najlona, koje sami vezujete na osnovni najlon. O stoperima, njihovim oblicima, veličini, njihovoj montaži, čvorovima i njihovom vezivanju za osnovni najlon, u nekom od sledećih tekstova na portalu Sportski Ribolov.

 

Bistro !

 

Autor teksta :

Dragan Milošević

 

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *