Dipovanje silikonaca uz pomoć sunđera kao upijača

Ako smo zadovoljili dva osnovna čula kod ribe – grabljivice, bočnu liniju i čulo vida (bočnom linijom grabljivica oseća kretanje drugih riba odnosno naše varalice u vodi, a očima i potvrđuje to prisustvo vizuelno), zašto zanemarujemo treće, kod pojedinih vrsta možda i najvažnije, a to je čulo mirisa. Varaličare bih grubo mogao podeliti na :

1.) one koji daju isključivu prednost vibraciji i gotovo zanemaruju sve ostale karakteristike varalice, poput dekora, mirisa i sl.,

2.) na one koji smatraju da su i vibracija i dekor važni, ali lome koplja koje je i kada važnije i zašto i ne razmišljaju previše o mirisima ili ih potpuno odbacuju kao svojevrstan dodatak prezentaciji, tj. opštem utisku koji naša varalica ostavlja na grabljivicu,

3.) i na kraju na one koji su otvoreni za sve, i “pucaju iz svog oružja” koje imaju, menjajući veličine varalica, tehniku vođenja, teren, doba dana i godine, sloj vode, dekore, dipuju varalice, eksperimentišu raznim modifikacijama, novim montažama, neprestano se prilagođavaju datim uslovima i traže rešenje itd. S obzirom da vam pišem o ovoj temi, možete da pretpostavite kojoj grupi ja pripadam.

Ovde imamo vrlo jednostavan način kako da dipujemo silikonca a da se taj dip, tj. aroma što duže zadrži. Dodavanjem malog komadića sunđera na udicu, pre nego što našniramo našeg omiljenog šeda, tvistera i sl. Sunđer će zadržati aromu neuporedivo duže od plastisola koji nije fabrički bio dipovan (varaličari dobro znaju koliko pojedine vrste silikonaca mogu neprijatno da mirišu, na hemikalije i sl.,  a ne treba zaboraviti i da su naše ruke često umirisane od benzina, nafte, itd.), i neće smetati radu silikonca, (osim vrlo male težine koju dodaje, jer kada upije tečnost postaje teži, ali je to za veličinu koja nam je u ovom slučaju potrebna da bismo dipovali na ovaj način, zanemarljiva težina i otpora koji pruža ali je i to nijansa koja neće uticati bitno na našu prezentaciju i rad varalice, iz razloga male površine sunđera, koji i ne mora biti širi od olovne glave ispred njega). Sa dipovanjem ne treba preterivati kako ne bi bilo kontraproduktivno, i postoje razlike koliko često dipovati i u zavisnosti od terena gde lovimo. Jedno prosto pravilo ukratko glasi : tekuća voda – češće, više, stajaća voda ređe i manje dipovanja. Takođe, dipovi pokazuju pravu efikasnost više u hladnijem delu godine, nego leti, te se i toga treba setiti kada posegnemo i za ovom “šminkom” naše varalice. Treće najvažnije pravilo : kod soma je miris pored vibracije i veličine varalice, kao i akustičkog efekta koji ima (zveckanje i sl.) najvažnije čulo koje treba biti zadovoljeno. Pre će locirati naš mamac, bio on veštački ili prirodni, ako on i miriše, (pored toga što se pomera i ispušta zvuke, kao još jedan plus na to.)

 

 

Nastaviće se…

 

Autor teksta :

Dragan Milošević

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *