quick 7 FD mašinica

Lew's Custom Pro vs. DAM Quick 7

Termin “OEM” je skraćenica od engleskog  “Original Equipment Manufacturer” i ona znači, tj. označava pravog proizvođača određenog dela opreme. OEM proizvođači su uglavnom krajnjim kupcima nepoznati, najpre zato što su u 99% slučajeva poreklom sa Dalekog istoka, preciznije iz Kine.  Lew’s je vrlo poznata američka kompanija, koju je 1949.godine osnovao strastveni ribolovac, Lew Childre i koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme. Njihov poznati slogan je “Fishermen will pay more for a better product”. Mašinica “Team Lew's Custom Pro Speed Spin” i nemački DAM Quick 7 imaju nešto zajedničko, a to je istog kineskog OEM-a.

Lew’s Custom Pro Speed Spin Series
Team Lew’s® Custom Pro Speed Spin Series

Hronološki posmatrano, obe mašinice su se prvi put pojavile u katalozima obe firme za 2019. godinu. Po tekstu iz jednog poznatog inostranog ribolovačkog časopisa, DAM je izvršio ogromna ulaganja u skupu opremu, sopstvene mašine i alate, sopstvene kalupe… Postavljen je čitav proizvodni pogon u pomenutoj fabrici. Drugo, inženjeri sa velikim iskustvom u dizajniranju stacionarnih mašinica za ribolov su formirali moćan razvojni tim (na primer, vodeći  čovek Robert Valkeneer – bivši menadžer američkog brenda Penn) za dizajniranje i usavršavanje novih modela. Do danas su objavljeni svi Quick modeli i ima ih ukupno 10. Krajem pomenute 2019., početkom 2020.god. najavljeni su Quick 3,4 i 6 i fantastični Quick 10, koji ima telo izrezano iz jednog komada metala pomoću potpuno automatizovane laserske opreme. Treće, stvorena je probna stanica u kojoj se strogo ispituju novi modeli i njihovi prototipovi.

Lew’s Custom Pro Speed Spin Series
Team Lew’s® Custom Pro Speed Spin Series

U kratkom vremenskom periodu, mašinice se opterećuju toliko kao da su nekoliko godina služile ribolovcu: preklopi se otvaraju i zatvaraju hiljadama puta, mehanizam se okreće bez prestanka… Na taj način se identifikuju i odstranjuju potencijalne slabosti, a modeli koji su dostojno prošli testove se prihvataju za proizvodnju. Četvrto, doneta je još jedna ispravna odluka : više se neće davati komplikovana imena kojima je lako zbuniti potrošača i koja mu ne govore ništa o samom modelu. Od sada se novim modelima Quick dodeljuju brojevi umesto imena, gde je veći broj, po pravilu, veći nivo – veći kvalitet mašinice. (najčešće to znači veći broj ležaja, metalno kućište, ručica koja se navija u pogonski zupčanik, itd.) Veličine 2000,3000 i 4000, su savršene za uobičajene tehnike varaličarenja, gde je tačna brzina prezentacije veštačkog mamca veoma važna. Recimo, ako lovite vrlo lukavog bucova koji uz to ima i odličan vid, značiće vam itekako veći prenos mašinice. Novi modeli Quick-ova upravo to i imaju. Takođe možete pecati i džigom bez problema – mada novi Quick-ovi nemaju preteranu vučnu snagu, i primereniji su lakšem do srednjem i eventualno srednje teškom džigovanju (maksimalno džig glavama do recimo 40-50 gr. Ne zaboravite da i šed ili tvister imaju svoju težinu, a oni veći tj. duži i preko 10 grama, pa se sve to sabira). Generalno, prema katalogu, Quick 7 se može koristiti i u slanoj i u slatkoj vodi i moći će se nositi sa bilo kojom ribom, bilo da je to nezadrživi morski losos, maski ili pak “domaća” štuka, smuđ ili bucov, pa čak i manji som, samo trebate da izaberete odgovarajuću veličinu mašinice. Za mašinicu ovog cenovnog ranga, Quick 7 ima sjajne karakteristike : aluminijumsko kućište i karbonski rotor (po proizvođaču, dobijen “infuzijom” ugljenika u kalup – ubrizgavanje pod visokim pritiskom), 11 + 1 (nepovratni) zatvorenih čeličnih ležajeva, karbonski diskovi kočnice, „morska“ SW verzija kućišta, špulna dvostruko eloksirana sa oznakama preporučljivog punjenja najlonom tj. koncem, servisnom otvoru za tkz.”brzo” podmazivanje itd.

Team Lew’s® Custom Pro Speed Spin Series
Team Lew’s® Custom Pro Speed Spin Series

Rastavljanje same mašinice nije baš lako i brzo. Gotovo svi šrafovi su šestougaoni, pa vam je potreban poseban i dobar alat – odgovarajući šrafcigeri ili inbus ključevi. Špulna je dvostruko anodizirana i vrlo je lagana. Ona ima gumeni centralni deo na koji naleže najlon, tj. konac, koji sprečava proklizavanje pod velikim opterećenjem i kružnu oznaku koja pokazuje nivo optimalnog namotavanja najlona tj. konca. Metalna, okrugla klipsa sa oprugom nije jeftino rešenje, ali je praktičnija i izdržljivija od plastične. Rezervna špulna se ne dobija u pakovanju, ali se može kupiti zasebno. Ali setite se kada ste i koliko puta je koristili ? Tako su praktični Nemci učinili pravu stvar : treba li vam još špulni – kupite i deset, ali samo ako su vam zaista potrebne. Karbonska disk kočnica je postala merilo modernih skupljih mašinica. Diskovi su zaštićeni odozgo, od prašine i vlage, debelom I širokom gumenom zaptivkom, sastavim delom dril šrafa. Prednosti karbonskih diskova u odnosu na one tradicionalne od filca i sličnih materijala su očigledne: karbonski rade glatko i stabilno pod dužim i teškim opterećenjima itd.  Pored toga, DAM je želeo i ekonomičnost : svi diskovi su ojačani fiberglasom sa obe strane, i kako se jedna strana istroši – podlogu jednostavno možete okrenuti na drugu stranu, čime se ponovo dobija „nova” podloška – disk, istih performansi. Pored toga, dizajn diska od filca pretpostavlja veći broj metalnih podloški (međudiskova) nasuprot diskovima od karbonskih vlakana, što je dodatna težina za špulnu, tj. mašinicu. Rotor od pomenutog karbona je vrlo čvrst i lagan, a lagani rotor znači manje inercije, veću osetljivost, bolji ukupni balans mašinice. Preklop od debele žice sa jedne strane ima mesinganu biksnu a sa druge ležaj. Specijalno oblikovana vođica minimalizuje uvijanje najlona tj. konca. Rotira se na dva ležaja. Vraćanje preklopa u prvobitan, zatvoren položaj je rešeno na tradicionalan način, oprugom i pod najjačim zamasima štapom se neće sam od sebe zatvoriti, dok ga je s druge strane vrlo lako zatvoriti već i malim pomeranjem ručice ili rukom.

DAM QUICK 7
DAM QUICK 7

Kod nepovratnog ležaja, postoje spoljne i unutrašnje čelične rašlje i plastični kavez sa valjcima koji se pokreće pomoću kompresione opruge. Pogonski zupčanik je napravljen od veoma izdržljive legure (probao sam ga zagrebati šrafcigerom, a da je legura izdržljiva vidi se i po brzini trošenja zubaca u odnosu na upotrebu mašinice ) svetlije je boje i vrlo je lagan. Pogonski zupčanik “nose” dva zatvorena velika kuglična ležaja.  Tzv. gonjeni zupčanik je takođe na ležaju. Glavna osovina je čelična i prilično je debela, 4 do 5mm u zavisnosti od veličine mašinice. Tzv. “S krivaja” je stabilizovana u dve tačke, dole oslanjajući se na kućište (što nije najsrećnije rešenje, i bolje bi bilo da je tu stavljen ležaj) i gore kao klizač duž kraće čelične osovine. Na poklopac i kućište, tri minijaturna šrafa pričvršćuju crne anodizirane aluminijumske ukrasne poklopce sa tankim obodom zlatne boje, koji kućištu daju celovitost i određeni šarm i deluju skupoceno. Veličine 2000, 3000 i 4000 imaju servisni otvor za “brzo podmazivanje” (veličina 1000 nema taj otvor). Kroz njega možete dodati ulje u mehanizam ako je potrebno. U principu, ovo rešenje je kontroverzno iz najmanje dva razloga : staru mast treba najpre ukloniti i ne mešati je sa novom, a i za podmazivanje zupčanika se ne koristi ulje već mast. (Takođe, mast zbog njegove gustine ne možete sipati kroz taj otvor.)

DAM QUICK 7
DAM QUICK 7

Metalna ručica, udobnog profila, uvrnuta je u glavni zupčanik, što osigurava pouzdanu vezu bez lufta. Knob se okreće na dva ležaja, lako i glatko. Knob je prilično veliki, konusnog je oblika, napravljen od EVA pene velike gustine sa gumiranim delom na samom prstohvatu. Na knobu možete videti logotip : “Vinn”. Mašinica “Team Lew's Custom Pro Speed Spin” ima identične karakteristike i identičnu konstrukciju (što se lako da zaključiti i iz šeme dostupne na sajtu) kao i Quick 7, čak i boju svakog elementa, osim ručice. Američka verzija ima drugačije dizajniranu ručicu, koja ima otvor na sredini. Knob je isti. Lew’s rotor njegovog modela naziva “C60 Carbon skeletal rotor”, zupčanici su “Speed Gears”, otvor za brzo podmazivanje je “Speed Lube” i čak nosi oznaku “Registered” što, po pravilu, znači da je njihov patent, dok sa druge strane Quick 7 ima knob koji je navodno registrovan kao njihov patent i zove se Winn® Grip, itd. Cena Lew’s modela na njihovom sajtu je 129.99 $ dok je cena Quick-a 7 u Evropi od oko 100 do 120 € u zavisnosti od veličine i prodavca.

Autor teksta: Dragan Milošević
www.sportskiribolov.com

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *