DAM G-FLY

DAM Quick G-Fly – poslastica za mušičare

DAM Quick G-Fly čekrk se odlikuje pouzdanim i praktičnim dizajnom i tehničkim rešenjima koja su idealna kako za početnike, tako i za profesionalce u ribolovu i nudi zaista puno za uloženi novac. Čekrk ima mašinski rezanu, anodiziranu aluminijumsku konstrukciju izrađenu od legure “6061” i “završna obrada” je u mat maslinasto sivoj boji. Ova legura aluminijuma pruža izdržljivost, kao i malu težinu a vrlo lepo izgleda i savršeno se slaže sa štapovima iz ove serije. Svaki G-Fly čekrk ima mikropodesivu kočnicu snage čak 5 kg. DAM Quick G-Fly čekrk je dostupan u nekoliko različitih veličina kako bi pokrio sve situacije u ovoj tehnici ribolova.

 

DAM G-FLY
DAM G-FLY

Sam čekrk u ruci nestvarno lagan, snažan i utegnut, vrlo finog rada sa par neupadljivih natpisa u vezi sa samim brendom, i to na stopi. Sa prednje strane vidljivo ime modela “G-Fly” i veličina čekrka. Inače, u tabeli kataloga imamo za svaki čekrk obavezno pored naziva modela, njegovu težinu, prečnik kalema, struna za koju je namenjen i kapacitet strune. Dostupne veličine ovih čekrka su 3/4, 5/6, 7/9, prečnik kalema kreće se od 75mm, 85mm do 95mm. Čekrci iz serije G-Fly imaju čeličnu osovinu, jedan nepovratni, “igličasti” ležaj, a u asortimanu su i rezervni kalemovi za ove čekrke od iste pomenute legure “6061”.

 

DAM G-FLY
DAM G-FLY

Ukratko o leguri aluminijuma “6061” od koje su ovi čekrci izrađeni. Nastala je još davne 1935. godine, ima zaista dug “staž” i vrlo široko polje primene među sličnim legurama. Koristi se u gotovo svim industrijama. Po brojnim statistikama, druga po popularnosti, tj. frekventnosti upotrebe među legurama aluminijuma. Poznatija je i kao legura 61S, a čine je aluminijum, magnezijum i silicijum. Inače, kada pročitate “eloksirana” ili “anodizirana” špulna ili telo čekrka tj. mašinice, to znači da je na njima stvoren sloj aluminijum oksida specijalnim elektrohemijskim postupkom. Eloksirani sloj, tj. stvoreni oksid na površini, štiti predmet od korozije i habanja, predstavlja električni i toplotni izolator, a služi i kao podloga za zaštitne namaze boja i lakova.

 

DAM G-FLY
DAM G-FLY

Dok ovo pišem, setih se priče od pre par godina, o leguri “7075”, koja se koristi kod svemirskih letilica a koju su brojni poznati brendovi ribolovačke opreme najavili kao revoluciju u izradi mašinica. Tada je to svima koji su pročitali bilo smešno i odmahivali su glavom. Međutim, ona zaista postoji i zaista se koristi u avio i svemirskoj industriji. Više o ovome možete pročitati u mom članku “Šest imena jedne mašinice”, koji je bio objavljen i u listu “Ribolov“, broj 450, 22. marta 2018. godine.

 

DAM G-Fly čekrk
DAM G-Fly čekrk

 

Veće modele baš ovakvih čekrka odavno želim da isprobam u lovu štuke velikim strimerima. Tačnu lokaciju ne bih još da otkrivam, ali poznajući dobro taj teren, siguran sam da će biti rezultata. Mnogi ne znaju da se mušičarenjem uspešno mogu loviti i uloviti sve grabljivice, (čak i som) tako da, što se mene tiče, posle štuke sledi smuđ, ali otom potom. G-Fly serija obuhvata pored čekrka i mušičarske štapove koji su posebna priča. Izrađeni od 30TC karbona, u lepoj nijansi zelene boje, sa vrlo kvalitetnim plutanim rukohvatom, halterom i provodnicima. Imaju 4 dela, malu transportnu dužinu, i vrlo su lagani, deklarisani na AFTMA #4,#5,#6 i #7.

 

DAM G FLY štap
DAM G FLY štap

 

 

Autor teksta: Dragan Milošević
www.sportskiribolov.com

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana.